Руските сили все повече се съсредоточават върху настъплението към Славянск от югоизточната част на Изюм и западната част на Лиман.

Това се посочва в анализ на Института за изследване на войната.

Руските сили постигат успехи във и около Северодонецк.

Лавров: Донбас е приоритет за Русия

Лавров: Донбас е приоритет за Русия

Поддържа руската теза, че освобождават Украйна от нацизма

Руските сили вероятно се надяват да напреднат към Лисичанск от Тошкивка, за да избегнат необходимостта да се бият през река Северски Донец от Северодонецк.

Руската групировка в Херсонска област вероятно усеща натиска на ограничената украинска контраофанзива в северозападната част на Херсонска област, особено като се има предвид, че в момента голяма част от руските оперативни действия са насочени към превземането на Северодонецк.

Руските сили вероятно се опитват да използват резервите от беларуската армия, за да компенсират тежките материални загуби в Украйна.

Зеленски: Донбас ще бъде украински

Зеленски: Донбас ще бъде украински

Украйна разби мита за руската армия

Украинският генерален щаб съобщи на 31 май, че беларуските сили преместват танкове и бойни машини на пехотата от складове в Беларус в Русия, за да попълнят бойните загуби.

От своя страна украинската армия стратегически разпределя ограничените си ресурси, за да може да продължи съпротивата. Това се вижда в стратегическото изтегляне от Северодонецк от последните часове.