Британският патрулен кораб HMS Mersey е съпроводил отряд от три кораба на Балтийския флот на Русия, плаващи край бреговете на Великобритания в Ламанша. Това става ясно от съобщение на официалния сайт на военноморските сили на Обединеното кралство.

Уточнява се, че HMS Mersey е ескортирал руския отряд, състоящ се от патрулната фрегата "Ярослав Мъдри", танкера "Ельня" и буксира "Виктор Конецкий" в продължение на три дни, започвайки в събота.

"Британският кораб трябва да приключи задачата си по-късно днес, когато руските кораби ще напуснат британските териториални води", се изтъква в съобщението на ведомството.

На 1 октомври отряд кораби на Балтийския флот на Русия е напуснал Балтийск и се е отправил към Индийския океан на дълго пътуване. Отрядът ще вземе участие в морската част на руско-индийските военни учения "Индра-2019", които ще се проведат в периода между 10 и 19 декември в Индийския океан.

Това не е първият случай, в който британските военноморски сили съпровождат или наблюдават руски военни кораби в Ламанша. Така например през май тази година фрегата HMS Northumberland ескортира големия руски кораб за борба с подводници "Североморск".