Русия е уведомила Иран, че ще спре доставките на ядрено гориво за почти всички мощности в атомната централа в Бушер, ако Иран не прекрати дейностите по обогатяване на уран, както настоява Съветът за сигурност.

Това съобщават американски и ирански представители, които вестник Ню Йорк Таймс цитира.

Проектът Бушер е първият сериозен опит на Иран да произвежда ядрена енергия.

Условието Москва е поставила на Техеран миналата седмица при посещението на секретаря на съвета за национална сигурност Игор Иванов.

Високопоставен източник от администрацията на Буш коментира, че не може да посочи със сигурност каква комбинация от търговски и политически мотиви са продиктували този ход от страна на Москва, но е очевидно, че има противоречия между Русия и Иран.

Миналия месец руски представители признаха, че страната бави доставките на ядрено гориво за Бушер и причината за това е, че Иран не е платил задълженията си по проекта.

Също миналия месец руският външен министър Сергей Лавров е информирал европейски представители, че Москва е взела политическо решение да не доставя горивото и че Русия публично ще посочи, че мотивите за това са единствено финансови.

Според ирански представители руската страна е поставила ултиматум за спиране на дейностите по обогатяване на уран в централата в Натанз.

От друга страна предстои тази седмица Съветът за сигурност да обсъди налагането на допълнителни санкции на Иран, ако страната не се откаже от обогатяването на уран и не се върне на масата за преговори за ядрената й програма.

Новата резолюция ще засегне износа на оръжие от Иран, елитната революционна гвардия и иранската банка Сепах, на която ще бъдат наложени финансови ограничения.