Русия е подала жалба в Световната търговска организация (СТО), за да оспори допълнително наложените мита от страна на САЩ върху стоманата и алуминия, съобщават руските медии, цитирайки министъра на икономическото развитие Максим Орешкин.

В отговор на налагането на митата върху металите, Европейският съюз обяви през миналата седмица, че ще започне да налага мита на стойност 25 процента върху широк спектър от американски продукти.

ЕС „шамароса” САЩ с мита за €2,8 млрд.

ЕС „шамароса” САЩ с мита за €2,8 млрд.

Висят други 3,6 милиарда евро

Уточнява се, че Русия е изпратила искане за консултации със САЩ в рамките на процедурите за уреждане на спорове в рамките на СТО, за да се разгледа въпроса с митата върху стоманата и алуминия.

Междувременно американски медии съобщават, че американският президент Доналд Тръмп е изявил желание САЩ да напуснат СТО.  

На 31 май САЩ наложиха мита върху вноса от Канада, Мексико и Европейския съюз, след като те отказаха да започнат преговори за политиката за митата с Вашингтон.

25 процента мито върху вноса на стомана и 10 процента мито върхо вноса на алуминий, които бяха първоначално наложени от Вашингтон през март, бяха временно отложени за Канада, Мексико, Европейския съюз и няколко други страни, за да се опитат да договорят по-добра сделка.

Русия обмисля контрамерки срещу митата на САЩ

Русия обмисля контрамерки срещу митата на САЩ

"Европейският съюз, Китай и ние трябва да обмислим ответни мерки"