Ксения Карелина, която има двойно руско и американско гражданство, арестувана по-рано тази година по време на посещение при семейството си в Русия, е изправена пред руски съд в дело за държавна измяна. Властите я обвиниха в събиране на средства за Украйна, предава Ройтерс.

Карелина, която е родена в Русия, но емигрирала в Съединените щати преди повече от десетилетие и работи в спа център в Лос Анджелис, е заплашена от присъда от 12 години до доживотен затвор, ако бъде призната за виновна.

Нейният процес ще се проведе при закрити врати, както е обичайно в такива случаи в Русия. Оправдателни присъди за държавна измяна в Русия са рядкост.

Повече от десет американци в момента са затворени в Русия, част от нарастващия списък на чуждестранни граждани, които са се оказали замесени в кризата на отношенията между Москва и Вашингтон по време на войната в Украйна.

Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ) задържа Карелина през януари, докато тя посещаваше родителите си и малката си сестра в Екатеринбург. Бившата свекърва на Карелина, Елеонора Среброски, разказа на Ройтерс през февруари, че Карелина е пътувала до дома си около Нова година, след като приятелят й я изненадал с билет за самолет. Тя уверила приятеля си, че Русия е "безопасна" и че няма причина да се страхува за нейното пътуване там.

Първоначално арестувана по маловажно обвинение за "дребно хулиганство", Карелина по-късно беше обвинена в държавна измяна. Среброски разказа, че Карелина е направила малко дарение на Razom for Ukraine, неправителствена организация в Ню Йорк, която изпраща невоенна помощ на страната, нападната от руските сили през 2022 г.

Карелина, която е на около тридесет години, пристигнала в САЩ през 2012 г. чрез програма за работа и обучение и беше кратко време омъжена за сина на Среброски. Бившият й съпруг я описва като весела жена, която не се интересувала много от политика.

Профилите на Карелина в социалните медии показват снимки на нея и приятелите й на плажа и по време на пътувания, без политически послания. Една снимка от ноември 2021 г. я показва в дълга рокля, усмихната и развяваща малко американско знаме с надпис "Гражданство".

Русия осъди американски войник на близо четири години затвор за кражба на 113 долара

Русия осъди американски войник на близо четири години затвор за кражба на 113 долара

Американски войник, осъден на близо четири години затвор в Русия, след като любовната история се влоши