Русия блокира влизането в страната на още 27 австралийци. Сред тях са бивши политически фигури, ръководители на австралийски компании и общественици. Това съобщава ТАСС, като цитира изявление руското външно министерство.

В списъка влизат бившите австралийски премиери Джон Хауърд и Тони Абът, както и бившият австралийски посланик в Москва Робърт Тайсън.

"В отговор на политически мотивирани санкции срещу руски физически и юридически лица от страна на австралийското правителство, въведени като част от русофобската кампания на "колективния Запад", влизането в нашата страна на неопределено време е затворено за още 27 австралийци от бившите политически фигури, ръководители на австралийски компании, преподаватели от висши учебни заведения, журналисти и общественици, които оформят антируския дневен ред в тази страна", се казва в изявление, публикувано на уебсайта на руското външно министерство в сряда.

"Канбера не възнамерява да се откаже от антируския си курс и продължава да предприема нови санкционни мерки, затова работата по актуализирането на руския стоп списък ще продължи", се отбелязва в изявлението.

През април Русия добави 235 австралийски граждани към своя "черен списък".

Нова Зеландия разшири санкциите срещу Русия

Нова Зеландия разшири санкциите срещу Русия

Подкрепа за Киев

По-късно в сряда руското министерство на външните работи обяви, че "в отговор на политически мотивирани санкции срещу руски физически и юридически лица от правителството на Нова Зеландия," влизането в Руската федерация "се затваря за неопределено време за още 36 новозеландци. измежду политически фигури и ръководители на правоприлагащи органи, преподаватели от висши учебни заведения, журналисти и общественици, които формират антируския дневен ред в тази страна.

"Като се има предвид фактът, че Уелингтън не възнамерява да се откаже от антируския си курс и продължава да предприема нови санкционни мерки, актуализирането ще продължи", се казва в изявление на руското външно министерство, публикувано на уебсайта.

Австралия налага санкции на 12 руснаци и украинци

Австралия налага санкции на 12 руснаци и украинци

Бишъп отказва да обяви имената на санкционираните