Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова нарече неприемливи изявленията на външното министерство на Франция, че е необходимо да не се признават руските и китайските ваксини в Европейския съюз, информира ТАСС.

"Неприемливи изявления. Това е хибрид от расизъм, имперски хегемонизъм и неонацизъм: на цели народи се отказват равни права и възможности, правейки това в противоречие със законите, етиката и морала, тласкайки света към конфронтация във време, когато той преминава най-трудното изпитание на пандемията", написа тя в канала си в приложението за съобщения Telegram.

Франция призовава ЕС да не признава ваксините от Китай и Русия

Франция призовава ЕС да не признава ваксините от Китай и Русия

И държавите-членки да не допускат такива ваксинирани хора на своя територия

Захарова настоя, че "поразява хладнокръвието, цинизмът и жестокостта, с които западните страни по време на борбата на човечеството с епидемията, зачерквайки собствените си хуманистични идеали, се борят за печалба, без да се замислят за съдбата на милиони жители на нашата планета".

По думите ѝ хората, които са автори на тези редове, нямали нищо общо с тази Франция, която е дала на човечеството идеалите за свобода, равенство и братство.