Русия се оплака на Хелзинки от прояви на вандализъм срещу руското консулство на Оландските острови в Балтийско море между Финландия и Швеция, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на финландското външно министерство.

Вчера руското външно министерство съобщи, че група хора са хвърлили "шумно взривно устройство" и други предмети на територията на консулството и са причинили материални щети на сградата между 20 април и 1 май.

Действията на извършителите представляват пряка заплаха за живота и здравето на служителите на руската мисия, се посочва в изявлението на ведомството.

Местната полиция съобщи, че е започнала предварително разследване по случая и разполага със самоличността на лицата, които може да са замесени.

"Щетите се състоят в събаряне на пощенската кутия на консулството от стойката ѝ и хвърлена бирена бутилка към консулството, в резултат на което прозорецът е счупен", уточняват властите.

Финландското външно министерство изрази съжаление за случилото се и съобщи, че полицията "изяснява и разследва" инцидента.

Демилитаризираният статут на Оландските острови е въведен в края на Кримската война през 1856 г. Дейността на руското консулство в автономния регион беше тема на дебат във Финландия, след като Москва започна пълномащабната си инвазия в Украйна през миналата година.