Полша реагира остро на съобщение руското външно министерство, предаде агенция Укринформ.

По-рано днес руската страна заяви, че нахлуването на войските на Съветския съюз в Полша на 17 септември 1939 г. било "освободителен поход".

"Нямаше никакъв "освободителен поход", това беше агресия, осъществена в съгласие с хитлерова Германия", - написа в Twitter пресаташето на полското министерство на външните работи Лукаш Ясина.

По думите му, Полша не е престанала да съществува на 17 септември 1939 г., а жителите на окупираните територии "веднага станаха жертви на престъпления, извършени от съветската държава".

Полша купува 250 танка от САЩ да възпира агресора Русия

Полша купува 250 танка от САЩ да възпира агресора Русия

"Нашата задача е да възпираме потенциален агресор. Всички знаем къде е този агресор"

Според версията на Русия, съветската армия не позволила на германците да се доближат до Минск, а жителите на Западна Украйна и Беларус "радостно приветствали съветските войници". Съобщението на външното беше придружено от пропагандно видео, в което се казва, че тогава Полша е престанала да съществува по вина на тогавашната полска власт, която "отказа да подпише със СССР споразумение за взаимна помощ срещу германската агресия".

Институтът за националната памет на Полша публикува изявление, в което се подчертава, че машината на съветската пропаганда десетилетия наред представя агресията на Съветския съюз срещу Полша от септември 1939 г. така, както е удобно на Москва.

"Дори днес, независимо от големия брой публикации и очевидни факти, властите на Руската федерация нагло се опитват да представят тази въоръжена агресия като акт на "освобождение". В действителност това беше акт на заробване и терор, довел до стотици хиляди жертви сред полските граждани от различни вероизповедания и националности." - подчертават от института.

Нахлуването на съветската армия в Полша е предшествано от подписването на пакта за ненападение между СССР и Германия. Към него е приложен секретен протокол, с който страните се споразумяват за подялба на Източна Европа на "сфери на интереси", включително "в случай на териториално-политическо преустройство на областите, влизащи в състава на Полската държава".

В крайна сметка територията на Полша бива поделена между СССР и Германия в съответствие с посочените в протокола граници.

ЕП: България да се откаже от „златните паспорти“, нужен е единен подход на ЕС към Русия

ЕП: България да се откаже от „златните паспорти“, нужен е единен подход на ЕС към Русия

Да се преразгледат енергийните проекти…