Русия ще допусне сирийският президент Башар ал Асад да напусне властта, но само когато е уверена, че подмяната на сирийския ръководител няма да предизвика падане на сирийския режим, посочват източници, запознати с мисленето в Кремъл по темата, отбелязва „Ройтерс”.

Достигането до този момент може да отнеме години, а междувременно Русия е готова да съхрани подкрепата си за Асад, независимо от международния натиск да го пожертва, уточняват източниците.

Подобна твърда подкрепа вероятно ще усложни допълнително вече намиращите се в застой мирни преговори с противниците на Асад и ще влошат допълнително отношенията с Вашингтон, който иска Асад да си ходи.

„Русия няма да скъса отношенията с Асад, докато не се случат две неща”, изтъква сър Тони Брентън, който е бивш посланик на Великобритания в Русия и добавя: „На първо място, докато те не са уверени, че той няма да бъде заменен във властта от някакъв род ислямисти, и на второ място, докато може да бъде гарантирано, че тяхното собствено положение в Сирия, техният съюз и тяхната военна база са устойчиви напред във времето.”

Кремъл, който се намеси през миналата година в подкрепа на Асад, се опасява от сътресения и смут при слизането му от власт, смята режима за твърде крехък, за да понесе голяма промяна, и вярва, че има много сражения да бъдат извършени преди преходния период, изтъкват редица източници от външнополитическите кръгове в Русия.  

Русия и САЩ съвместно организираха мирни преговори между враждуващите страни в конфликта в Сирия. Тези преговори, които в момента са преустановени, досега внимателно заобикаляха въпроса за това, дали мирното споразумение ще изисква напускането на Асад, така че преговорите да могат теоретично криво-ляво да вървят въпреки противоречията между позициите на Москва и Вашингтон.

Москва даде знак, че нейната подкрепа за Асад има граници. Руски дипломати изтъкнаха, че Кремъл подкрепя сирийската държава, а не него лично. Руският президент Владимир Путин отбеляза, че би било целесъобразно да се проучи как членове на опозицията могат да бъдат включени в структурите на сирийското правителство.

Такъв разговор разпали надеждите на Запада, че Русия може да помогне, като бъде посредник Асад да напусне по-скоро властта.

Но източници, близки до Кремъл, отбелязват, че не са налице значими признаци, че Русия е готова да „му ритне столчето” под краката.