Русия ще продължи усилията си да върне косовския проблем в руслото на международното право.

Това казва външният министър Сергей Лавров в рамките на изявлението си от името на правителството в Руската Дума.

Сергей Лавров допълва, че Русия като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН е в състояние да възпрепятства процеса на приемането на Косово за пълноправен член на организацията.

„Руските представители в международните организации внимателно ще следят процедурите по кандидатстване и съответно встъпване на Косово в тях.

Трябва да отчитаме, че едностранното обявяване на независимост от страна на Косово, създаде прецедент, но ние не трябва да допускаме двойни стандарти", посочва още Сергей Лавров по отношение на възможността след Косово едностранно да обявят независимост и други непризнати на световната карта републики.

Ние ще продължим последователно да поддържаме действията на Сърбия при настояванията й за неправомерността на отделянето на Косово, както и за възвръщане на косовския проблем в руслото на международното право", казва Лавров пред депутатите.

Външният министър е потвърдил, че на предстоящата среща на НАТО в Букурещ руският президент ще повдигне въпросите по казуса „Косово".

„В разговорите с представителите на НАТО ние настояваме, че силите за Косово трябва да останат неутрални и безпристрастни спрямо всички страни в конфликта и да действат строго в рамките на мандата, който е утвърден с резолюция 1244", добавя Лавров.

По думите на министъра признаването на независимостта на Косово от различни държави прилича повече на „наказание на Сърбия, които се опитват да говорят от името на световното общество. Ако режимът на Слободан Милошевич е бил агресивен спрямо косовските албанци, настоящата демократична Сърбия не дава повод за такива притеснения, посочва той.

Руският външен министър подчертава още, че сърбите, както и другите малцинства на територията на Косово, също имат право на национално самоопределение.