Русия е принудена да спре производството на най-новия си стелт изтребител Су-57, който принадлежи към петото поколение бойни самолети. Както пише The Telegraph, всичко това се дължи на западните санкции.

Изданието отбелязва, че американската компания Lockheed Martin след едномесечна пауза е възобновила доставките на най-новите стелт изтребители F-35 "Лайтнинг" за въоръжените сили на САЩ и техните съюзници. В Южна Корея компанията Korean Aerospace Industries Corporation също вече строи първата партида от своите стелт изтребители KF-21.

Но Русия, напротив, беше принудена да спре производството на своя стелт изтребител Су-57, предназначен да противодейства на гореспоменатите самолети, наред с други.

"Очевидно е, че руската военна промишленост е силно зависима от западни компоненти, особено в областта на електрониката", обясняват експерти от украинската аналитична група Frontelligence Insight.

Според анализаторите изглежда, че западните санкции са потиснали доставките на критично оборудване за Русия, без което "производството на Су-57 е било застрашено".

Су-57 е руският многоцелеви изтребител от пето поколение, разработен от компанията "Сухой". Основните му характеристики включват способност за прикриване (стелт технология), свръхзвукова скорост без използване на форсаж (суперкрейсерска скорост), висока маневреност и способност за водене на бой срещу наземни и въздушни цели.

Британското разузнаване: Русия използва Су-57 в Украйна, но внимателно
Обновена

Британското разузнаване: Русия използва Су-57 в Украйна, но внимателно

Москва избягва да ги пуска над украинска територия

Су-57 е проектиран да замени остарелите самолети като Су-27 или МиГ-29 и техните по-късни модификации. Той разполага с усъвършенствани радарни системи и въоръжение, включително ракети "въздух-въздух" и "въздух-земя". Първият полет се състоя през 2010 г., но масовото производство започна по-късно поради технически трудности.

От 2025 г. Русия започва производството на пето поколение на Су-57

От 2025 г. Русия започва производството на пето поколение на Су-57

Планове на Кремъл

Смята се, че оттогава са произведени не повече от две дузини машини, включително прототипи. По данни на ГЩ два от самолетите са успели да бъдат значително повредени по време на атака на украински безпилотен самолет срещу тяхното летище през юни тази година.

Су-57 става стелт

Су-57 става стелт

Решението е на министерството на отбраната

Основните му конкуренти са американските F-22 Raptor и F-35 Lightning II.