От юни 2022 г. руските въздушно-космически сили вероятно са използвали многоцелеви изтребители от пето поколение Су-57 за изпълнение на мисии срещу Украйна, според ежедневния доклад на военното разузнаване от британското министерство на отбраната, съобщава Руската служба на Би Би Си.

Това е най-модерният свръхзвуков боен самолет от пето поколение, с който разполага Русия, използващ стелт технология и модерна авионика, отбелязват авторите на доклада.

Операциите със Су-57 вероятно са били ограничени до прелитане над руска територия и изстрелване на ракети въздух-земя или въздух-въздух с голям обсег в Украйна, според британското разузнаване.

Последните публично достъпни изображения показват пет Су-57, разположени в авиобазата Ахтюбинск - тези самолети най-вероятно са участвали в операции срещу Украйна.

Русия внимава да избегне увреждане на репутацията на Су-57 и влошаване на експортните му перспективи, което може да възникне в случай на загуба на най-новия самолет над Украйна, отбелязват авторите на доклада. Те смятат, че Русия все още не е склонна да рискува да използва военновъздушните си сили над украинска територия.

Фактът, че Русия използва изтребители Су-57 във войната с Украйна, беше обявен на 21 август 2022 г. от министъра на отбраната Сергей Шойгу.

Въздушната обстановка над Украйна и вероятно над европейската част на Русия се следи от бордови радари на страните от НАТО. Следователно появата във въздуха на най-новите руски самолети, в чиято конструкция са използвани технологии за намаляване на радарната видимост, може да даде много важна информация за западните страни. По-специално може да се разберат характеристиките на следата на изтребителя - как изглежда той на радарните екрани.

Вярно е, че Западът вече имаше възможност да изучава този самолет във въздуха - през 2018 г. Русия прехвърли Су-57 в Сирия. Такава информация обаче никога не е твърде много. Русия тогава отрече тази информация

Възможността Западът да събере информация за най-модерния руски самолет Русия може да компенсира с това, че въздушно-космическите сили (ВКС) имат възможност да тестват Су-57 във война, в която противникът разполага с бойна авиация и наземна противовъздушна отбрана. Това може да помогне за тестване на различни системи на изтребителя - радарна система, система за електронна война, комуникации, система за управление на оръжията и да се разработи способността му да взаимодейства с други самолети. И това, че се използва предпазливо и само за ударни мисии, не означава, че в последствие ВКС няма да започнат да използват Су-57 по-смело.

От 2025 г. Русия започва производството на пето поколение на Су-57

От 2025 г. Русия започва производството на пето поколение на Су-57

Планове на Кремъл

Освен това, използвайки новите самолети в реална война, Русия повишава статута си на пазара - доказаните в битка оръжия се оценяват по-високо от тези, които са тествани само в условията на полигон.

А Русия е една от малкото страни, които доведоха програмата за разработване на изтребители от пето поколение до масово производство. Въпреки че досега са построени само около 15 единици такива изтребители (за сравнение: в САЩ са построени 195 единици двумоторни изтребители от пето поколение F-22).

Припомняме, че според многократни заключения на британското разузнаване Русия не успява да установи контрол над въздушното пространство над Украйна, което до голяма степен спъва мащабното използване на авиация, вместо това обаче Москва използва самолетите си, за да изстрелва от тях ракети въздух-земя, с които поразява украинска инфраструктура, като се цели в енергийните съоръжения.

Британското разузнаване: Русия прехвърли далекобойната си авиация в Далечния изток

Британското разузнаване: Русия прехвърли далекобойната си авиация в Далечния изток

Москва се страхува от украински удари по европейските си бази