Ежедневният доклад на британското разузнаване е посветен на последствията от атаките срещу стратегическото летище Енгелс край Саратов, съобщава Руската служба на Би Би Си.

На 27 декември Олексий Данилов, секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, обяви, че Русия е разположила своите стратегически бомбардировачи Ту-95МС и Ту-22М3 в Далечния изток;

На 5 и 26 декември 2022 г. бяха нанесени удари по летището в Енгелс, където бяха разположени стратегически бомбардировачи с голям обсег. След повреда на няколко самолета, Русия най-вероятно е решила да разпръсне далекобойната си авиация по летища, разположени по-далеч от Украйна.

Самолетите все още ще могат да изстрелват крилати ракети с въздушно базиране в Украйна, тъй като тези оръжия имат обсег от 5000 км в допълнение към този на бомбардировачите;

Въпреки това полетите, откъдето самолетите са били пренасочени, ще натоварят допълнително поддръжката им и допълнително ще изчерпят и без това ограниченото количество полетни часове, налични на тези остарели самолети.

ISW: Взривовете в Енгелс показват неефективността на руската ПВО

ISW: Взривовете в Енгелс показват неефективността на руската ПВО

Кремъл се опитва да не допусне Украйна до преговори