Експлозията е избухнала в Киреевски район на руската Тулска област. Съобщава се за най-малко трима ранени.  

Причината за експлозията в Киреевск, Тулска област, е украинският дрон Ту-141 "Стриж", натъпкан с експлозиви. Това съобщи ТАСС, като цитира изявление на руското министерство на отбраната.

Киевският режим се опита да атакува с безпилотния самолет "Стриж" в района на Тула, устройството беше дезактивирано с помощта на руската радиоелектронна борба (РЕБ). Това гласи съобщението на руското министерство на отбраната.

Надеждно покритие от тази посока се осигурява от групата руски системи за противовъздушна отбрана, разположени в района на Тула, включително зенитно-ракетни системи С-300 и Панцир-С1, както и системи за радиоелектронна борба "Полюс-21". "По-конкретно, системата за радиоелектронна борба "Полюс-21" извърши удар върху украински ударен дрон, в резултат на което неговата навигационна система беше деактивирана. Безпилотният летателен апарат, загубил ориентация, падна близо до град Киреевск, Тулска област ", добавят военните.

От ведомството отбелязаха, че на мястото на падането на дрона работят специалисти от Министерството на отбраната, Министерството на извънредните ситуации и правоприлагащите органи.

По-рано беше съобщено, че този БЛА е безпилотен летателен апарат за оперативно-тактическо разузнаване.

"Интерфакс" съобщи по-рано за инцидента, като цитира изявление на регионалната комисия по сигурността в неделя. 

"На 26 март в района на Киреевски избухна експлозия, в резултат на която бяха частично повредени три жилищни сгради. Двама души са получили леки наранявания, оказана им е медицинска помощ", се казва в съобщението.

Отбелязва се, че на място работят оперативни служби, организиран е кордон. От името на губернатора Алексей Дюмин ръководителите на правоприлагащите органи, председателят на Комитета по регионална сигурност на Тулска област заминаха за Киреевск, за да координират всички действия и да изяснят обстоятелствата на инцидента.

Към момента няма заплаха за сигурността на населението и инфраструктурата, съобщиха от комисията. Обстоятелствата около инцидента се изясняват, гласяха по-ранните съобщения.