Руските въоръжени сили са убили 1035 чуждестранни наемници по време на бойни операции в Украйна. Други 912 наемници са се отказали да участват в бойните действия и избягаха от страната. С такива данни излизат от руското военно министерство тази сутрин.

Говорителят на министерството Игор Конашенков обяснява, че чуждестранните наемници нямат статут на "бойци" съгласно международното хуманитарно право. "Те идват в Украйна, за да печелят пари, като убиват славяни. Затова най-доброто, което ги очаква, е наказателна отговорност и дълги срокове затвор", предупреждава Конашенков.

Все още по данни на министерство на отбраната близо пет хиляди чуждестранни наемници действат в Украйна на страната на Киев, но в резултат на военните действия, които Конашенков нарича "прочистване" техният брой постоянно намалява.

Най-голямата група е от Полша - 1717 души. Около 1500 наемници пристигат от САЩ, Канада и Румъния. От Обединеното кралство и Грузия - до 300 броя. Около 193 души са пристигнали от контролираните от Турция райони на Сирийската арабска република, изброи Конашенков.

Наемниците са съсредоточени в градовете Киев, Харков, Одеса, Николаев и Мариупол.

Украинските войски в Мариупол не искат да се предадат.

Все още няма изявление от украинска страна относно руския ултиматум в Мариупол, но според руското министерство на отбраната украинските войски не искат да се предадат. Частите, сред които и 400 чуждестранни наемници в стоманодобивния завод "Азовстал", не слагат оръжие по заповед на украинското правителство, убеден е Конашенков, който потвърждава, че при продължаваща съпротива всички те ще бъдат унищожени.

По-рано генерал Михаил Мизинцев, който ръководи руския междуведомствен щаб за координация на хуманитарната помощ в Украйна и Националния център за управление на отбраната, обяви решението и го обоснова с катастрофалната ситуация в стоманодобивния завод "Азовстал", а също и водени от чисто хуманни принципи".

Според Мизинцев от прихванати разговори между бойците от националните формирования и наемниците, блокирани в Мариупол, личи "отчаяното им положение - те настояват официален Киев да им разреши да се предадат, но в отговор получават заплахи за разстрел".

Над 20 000 чужденци искат да се бият за Украйна

Над 20 000 чужденци искат да се бият за Украйна

Кулеба заяви, че доброволци от 52 държави