Действията на Русия в Сирия целят защитата на Европа. Това обяви сирийският президент Башар ал Асад в интервю за испанската информационна агенция ЕФЕ.

Запитан какво е поискал руският президент Владимир Путин, за да помогне на сирийските власти в борбата срещу ДАЕШ („Ислямска държава”), Асад отговорил, че Путин не бил искал нищо в замяна, „най-малкото по една проста причина – това не е търговия”.

„Всъщност нормалните отношения между две страни се базират на общи интереси. Въпросът е какви са общите интереси на Сирия и Русия – заинтересована ли е Русия от разрастване на тероризма в Сирия, от разпадане на сирийската държава, от анархия? Не, не е заинтересована. Москва иска стабилност в Сирия, Ирак и в целия регион”, изтъкнал Асад.

Ние се намираме недалеч от Русия, а и от Европа. В тази връзка действията на Русия в Сирия са действия в защита на Европа, посочил Асад.

Извършените неотдавна атентати в Европа са доказателство, че случващото се в Сирия влияе на европейския континент, допълни той.

Сирийските власти са готови да преговарят с опозицията, но не и с терористични организации, подчерта сирийският президент и допълни: "Готови сме да започнем преговори с опозицията, но това зависи от определението за "опозиция".

За целия свят опозиция не означава въоръжени групировки. Има голяма разлика между въоръжени групировки и терористи, от една страна, и опозиция, от друга, подчерта той.

За да е ефективна борбата срещу ДАЕШ, трябва да се спре потокът от терористи, влизащи в Сирия и Ирак през Турция, изтъкна Асад.

В случая с ДАЕШ става въпрос за идеология и организация, която има неограничени възможности да вербува терористи, особено през Турция, в Сирия и Ирак. Трябва разбира се да спрем също потока от пари - саудитски, уахабитски и катарски пари, които терористите получават през Турция, а също потока от оръжие и друга материално-техническа подкрепа, изтъкна сирийският президент.