Руснаците изразиха възмущение заради "пристрастно" съдийство във финала в индивидуалния многобой в художествената гимнастика на Олимпийските игри в Токио, след като израелката Линой Ашрам победи трикратната световна шампионка Дина Аверина, с което сложи край на две десетилетия доминация на Русия, информира "Франс прес".

Ръководителят на Руския олимпийски комитет обяви, че страната ще подаде жалба до Международната федерация по гимнастика.

"Решихме, че няма да си затваряме очите пред тази ситуация. Вече подготвяме официално обжалване пред международната федерация", заяви Станислав Поздняков в "Инстаграм".

"Бихме искали да получим обяснение по голям брой въпроси", добави той, като се противопостави на "преценката".

По-рано днес израелката Ашрам взе победата въпреки грешка в края на съчетанието с лента.

Това е първият път, в който рускиня не успява да спечели състезанието след Олимпийските игри в Атланта през 1996 г. и е може би една от най-големите изненади в историята на спорта.

Аверина каза, че не смятала, че "днес беше честно".

Известни руснаци обвиниха съдиите в пристрастност.

"Дина не загуби, тя спечели. Но за съжаление съдийството беше изключително несправедливо", настоя Ирина Винер, президент на Руската федерация по художествена гимнастика, в коментари пред RT, щедро финансиран от Кремъл телевизионен канал.

"Това беше просто позор за художествената гимнастика", допълни маститата треньорка.

Винер твърди, че съдиите били подкрепили Ашрам.

"Стига, те се умориха от Русия. И съдиите решиха да подкрепят тази израелска жена", допълни тя.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова избухна, обвинявайки съдиите, че били извършили "фалшификация пред целия свят".

"Онези, които започнаха русофобската война срещу спорта, не можеха да допуснат тази победа", написа Захарова в приложението за съобщения "Телеграм".

Прима балерината Светлана Захарова също се включи, наричайки съдийството форма на "бандитизъм".

"Не мога да подчертая достатъчно колко невероятно пристрастно и несправедливо беше това!", възмути се тя в публикация в "Инстаграм" на английски.