Изявленията на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за ядрените сили на алианса имат ескалационен характер, но не са толкова сериозни, колкото се представят в медиите. Това заяви във вторник заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков, цитиран от "Интерфакс".

"Медиите, без да четат първоизточниците, се стремят да натрупат повече посещения и гледания. Ние не четем нищо друго освен първоизточници, изявленията там не са в същия мащаб, както беше представено в медиите", каза Рябков пред репортери в отговор на молба да коментира изявленията на генералния секретар на НАТО.

Той подчерта, че Северноатлантическият алианс "следва все по-агресивна, все по-безотговорна линия в руска посока и несъмнено в НАТО има много хора, които биха искали да продължат да тестват нашата сила".

"Именно тази рамка, която е абсолютно неподходяща за задачата за поддържане на международния мир и сигурност, се вписва в изявленията, които споменахте, ние не винаги реагираме вербално на различни провокативни неща, но това не означава, че те не се забелязват. в Москва", добави заместник-външният министър на Руската федерация.

Ядрените оръжия: Русия смъмри Столтенберг за поредната ескалация

Ядрените оръжия: Русия смъмри Столтенберг за поредната ескалация

НАТО дискутира поставянето на ядрени оръжия в бойна готовност

"Вършим нашата работа от гледна точка на калибриране на нашите собствени военни способности и потенциален отговор на нарастващата заплашителна реторика от Запада, по-скоро тихо, отколкото публично. Мисля, че това е правилният подход че действията на НАТО могат да бъдат проследени, че ръководството на международния секретариат на НАТО се опитва да подаде някакви заплашителни сигнали към Москва", каза Рябков.

Припомняме, че по-рано Столтенберг заяви в интервю за британския вестник Telegraph, че страните от НАТО провеждат консултации за евентуално превеждане на ядрените оръжия на алианса в състояние на бойна готовност.

Русия веднага смъмри Столтенберг за поредната ескалация. Думите на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг относно преговорите за разполагане на повече ядрени оръжия са ескалация. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Коментарът на Столтенберг  обаче противоречи на комюникето от мирната конференция в Швейцария, в което се посочва, че всяка заплаха или използване на ядрени оръжия в контекста на Украйна е недопустимо.

"Това не е нищо друго освен поредна ескалация на напрежението", отбеляза Песков по повод думите на Столтенберг.

Ядрените сили ударно модернизират арсеналите си

Ядрените сили ударно модернизират арсеналите си

Страните са задълбочили зависимостта си от такова възпиране през 2023 г.

Русия твърди, че Съединените щати и техните европейски съюзници тласкат света към ядрена конфронтация, като дават на Украйна оръжия на стойност милиарди долари, някои от които се използват срещу руска територия.

По данни на Федерацията на американските учени Русия и Съединените щати са най-големите ядрени сили в света, като притежават около 88% от всички ядрени оръжия.

Съединените щати имат около 100 нестратегически ядрени оръжия B61, разположени в пет европейски страни - Италия, Германия, Турция, Белгия и Нидерландия, както и още 100 такива оръжия на своя територия.

Русия пък има около 1558 нестратегически ядрени бойни глави, въпреки че експертите по контрол на въоръженията уточняват, че е много трудно да се посочи точният им брой поради секретност.