Ако изборът на генерален секретар на ООН се забави, настоящият шеф на организацията Бан Ки-мун може да продължи да изпълнява тази длъжност и през 2017 г., когато мандатът му ще е изтекъл.

Това прогнозира постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин пред руска телевизия.

По думите му, в самия Съвет за сигурност на ООН не са уверени, че през октомври името на новия генерален секретар ще стане ясно

„Искате да ви кажа нещо сензационно? Ако всичко продължава така или в средата на октомври ще имаме човек, който Съветът за сигурност ще препоръча на Общото събрание за генерален секретар на ООН, или трябва да започнем всичко отначало. Но това би било много драматично събитие, което ще постави под въпрос способността ни да направим препоръка  до края на годината", коментира руският представител.

Ако процесът по избор на генерален секретар на ООН блокира, то вероятно настоящият генерален секретар Бан Ки Мун ще трябва да работи и след Нова година, но вече като „изпълняващ длъжността", допълни Чуркин.

Припомняме, след пет поредни предварителни гласувания за избор на генерален секретар, на 5 октомври за първи път членовете на Съвета за сигурност ще гласуват с цветни бюлетини за претендентите за високия пост. Така ще стане ясно дали някоя от постоянните страни членки на Съвета за сигурност възнамерява да наложи вето на някой от кандидатите. 

Остава загадка дали Китай и Русия са готови да гласуват за досегашния лидер в съревнованието - бившият премиер на Португалия и върховен комисар на ООН за бежанците Антониу Гутериш.