Съветът за сигурност на ООН единодушно прие резолюция, в която призовава Иран да прекрати обогатяването на уран и да изпълни по-рано приетите резолюции по този въпрос.

В документа обаче няма указания за нови санкции срещу ислямската република, ако тя не се съгласи с решението на съвета, отбелязва Ройтерс.

Проекторезолюцията бе внесена вчера по инициатива на Русия от шесторката за иранския въпрос - Русия, САЩ, Канада, Китай, Франция, Великобритания и Германия.

В резолюцията се подчертава необходимостта от решаването на проблемите с иранската ядрена програма по пътя на преговорите.

Приетите по-рано четири резолюции на Съвета за сигурност искат от Техеран да прекрати обогатяването на уран и да съкрати ракетната си програма. 

По настояване на Русия обаче новата резолюция не предлага никакви нови санкции по отношение на ислямската република.

Освен това по искане на Индонезия, която се въздържа по време на приемането на предишната резолюция през март 2007 година, е внесена точка за "обвързване" на Съвета за сигурност за "намиране на скорошно решение на проблема чрез преговори" и приветстване на "продължаващите усилия в тази насока".