Фрегатата на военноморските сили на Русия "Адмирал Макаров" е провела учебни стрелби с крилати ракети "Калибр" и противовъздушни системи в Източното Средиземноморие. Това съобщи командирът на кораба Антон Куприн, цитиран от руските медии.

"Корабите от този проект вече многократно са изпълнявали задачи в Средиземно море и днес това е може би най-модерното оръжие на Русия", отбелязал той.

Капитанът добавил, че по пътя за сирийския крайбрежен град Тартус (там се намира руска военноморска база) "Адмирал Макаров" е доставил на гръцкия остров Корфу, където се е провела Руска седмица, главната икона на руските военноморски сили - изображение на свети апостол Андрей Първозвани.

До края на годината корабът ще бъде на дълъг поход като част от Средиземноморската ескадра на Русия.

"Адмирал Макаров" е част от руския военен флот от декември 2017 г., като пристигна в Севастопол в началото на октомври 2018 г. след изпълнение на задачи в Средиземно море.

Корабът, кръстен на адмирала от руския флот Степан Макаров (1849-1904), е част от 30-та дивизия.

Фрегатата има водоизместимост от около четири хиляди тона и може да достига скорост до 30 възела. Тя е въоръжена с ракетна система "Калибр", противоракетна система "Штиль-1" и ракетно-артилерийска система "Палаш", артилерия, торпеда и реактивна бомбометна установка.