Украинските медии съобщават за две силни експлозии в Лвов.

Новинарската агенция УНИАН, позовавайки се на потребители на социалните мрежи, съобщава за две силни експлозии в Лвов. Местният депутат Игор Зинкевич заяви, че сутрешните взривове в Лвовска област са резултат от работата на украинската противовъздушна отбрана, и помоли да не се разпространяват видеоклипове и снимки "с наши войски, които се движат по територията на Украйна". Украинските медии съобщавайки първоначално за двете силни експлозии ги посочиха като резултат от работата на украинската система за противовъздушна отбрана.

По късно властите в Лвов съобщиха за руски въздушен удар по военен полигон.

По информация на ръководителя на областната администрация Максим Козицки Русия е нанесла въздушен удар по военния полигон "Яворов" на 30 км от града. Руските военни са изстреляли осем ракети. 

Руското министерство на отбраната все още не е коментирало този въпрос.

Лвов, който се намира в Западна Украйна, не беше под прицел на руската атака и градът е пълен с бежанци. Именно той е един от коридорите, през които минава евакуацията на украинците към Полша. Военният полигон "Яворов" преди години е използван за украинско-американски тренировки. В югозападната част на околностите на Лвов има и летище, то на този етап не се съобщава да е подложено на удари.

И в много други части на Украйна, местните медии съобщават, че през цялата нощ е звучала системата за въздушна тревога. 

В столицата Киев също бе обявена въздушна тревога. От дни украинците очакват решителната битка за столицата Киев, а руската колона, която от седмица се намира в околностите се прегрупира за обкръжаване на града. Водят се боеве.

Руските военни бомбардираха историческата Светогорска лавра

Руските военни бомбардираха историческата Светогорска лавра

Освен монасите, там пребивават 520 бежанци

Руските части продължават опитите си да щурмуват пристанищния град Мариупол, който е под обсада от дни. Вчера украинският генерален щаб проруските сепаратисти, подкрепяни от руски войски, са навлезли в източните покрайнини на града с 400 000 жители. В събота населението в Мариупол отново бе подложено на засилен обстрел от руската армия.

Хуманитарната ситуация е драматична, тъй като десетки хиляди хора нямат храна, вода и лекарства. Планираните евакуации и хуманитарни коридори постоянно се провалят.

Руснаците обстрелваха колона с жени и деца в Киевска област, има жертви

Руснаците обстрелваха колона с жени и деца в Киевска област, има жертви

Хората са се движели по съгласуван "зелен коридор"

През нощта бе съобщено, че руските военни са бомбардирали историческата Светогорска лавра в Донецка област". Освен монасите, там е имало и 520 бежанци.

Също така украинската агенция УНИАН съобщи за използване на фосфорни боеприпаси в Попасна, Луганска област, позовавайки се на местни власти. Информацията не е потвърдена от независим източник.

Под обстрел е била и болница с пациенти във Волноваха, агенция "Новости" обвинява за това украинските военни, които са преминали към безразборна атака при изтеглянето си.

В условията на война трудно, а често и не може бързо да провери достоверността на информацията.

Украинските военни пресякоха руска кибератака

Украинските военни пресякоха руска кибератака

Блокирани са фишинг-мейли с линк, чийто домейн сочи към руското военно ведомство