На украинския фронт е регистрирано, че Русия използва системата AeroScope, произведена от китайската компания DJI, за да открива безпилотни самолети, пуснати от въоръжените сили на Украйна.

Това пиша сайтът "Информационна съпротива", който се списва от военния журналист Костантин Машовец.

Уточнява се, че системата AeroScope може да определи местоположението на дрона, височината, скоростта и посоката на полета, мястото на изстрелване и местоположението на оператора.

"Китайската компания DJI произвежда преносими и стационарни версии на AeroScope, които вече се използват от руските армейски части и Росгвардия", пише Константин Машовец.

Той е засякъл първото използване на системата AeroScope от страна на Русия на 28 октомври, след това е регистрирал поне още три пъти такава. Във всички случаи това става ефективно.

Официално от 26.04.2022 г., DJI е спряла доставките на тези безпилотни системи както за Русия, така и за Украйна поради военната им употреба. "Информационно съпротива" обаче поставя под съмнение това дали Китай действително е спрял доставките за Русия. 

"Разбира се, използването на този комплекс от руските войски се дължи на значителното предимство на частите на ВСУ в тактическата осведоменост поради масовото използване на безпилотни летателни апарати от типа "Мавик". Затова те решават да "преодолеят този проблем" по най-радикалния начин - обръщат се за съдействие към същия производител, който произвежда най-масовия тип украински тактически безпилотни летателни апарати", уточнява "Информационна съпротива".

Вероятно руските командири скоро ще се опитат и да подобрят използването на аероскопа на фронтовата линия, за да намалят времето му за работа. Вероятно е руската армия да въведе в действие и свой оператор на безпилотен летателен апарат, който да "прихваща" украинските дрон като част от бойното обслужване на този комплекс.