Долната камара на руския парламент (Държавната дума) е гласувала за освобождаването от длъжност на единствения руски депутат, който се противопостави на анексирането на Крим от Москва. Официалната причина за този ход е продължителното му отсъствие от законодателния орган, съобщава "Франс прес".

Иля Пономарьов, който е живял в САЩ от 2014 г. насам, беше обвинен в съучастничество в присвояването на 750 хил. долара от фондация "Сколково", високотехнологичен проект, за който Кремъл се надяваше да бъде техния отговор на американската Силициева долина.

Опозицията отхвърли обвиненията като политически мотивирани.

413 руски депутати са гласували в подкрепа на отстраняването на Пономарьов от законодателния орган. Само трима депутати в Думата са гласували против предложението.

Владимир Жириновски, който оглавява националистическа партия, обвини в Държавната дума Пономарьов, че разпространява "груба антируска пропаганда", уточнява ТАСС.

Руски съд през миналата година разпореди задочния арест на Пономарьов заради предполагаемото присвояване, след като той беше лишен от парламентарния си имунитет срещу съдебно преследване.

Пономарьов, който е една от малкото публични фигури, открито критични към президента Владимир Путин, отрича обвиненията.