Проектозакон за плащанията на мобилизирани лица е внесен в Държавната дума. Руски депутати искат да се дадат по 300 000 рубли на мобилизираните с обявената частична мобилизация от президента Владимир Путин.

Освен това в законопроекта се предлага мобилизираните за периода на службата да бъдат освободени от плащане на лихви по ипотечни и потребителски кредити, да се компенсират половината от разходите за жилищно настаняване и комунални услуги, да се определи месечна помощ за деца под три години и бременни съпруги, да се освободят от данък върху недвижимите имоти и да се определи компенсация в размер на 50% от разходите за застраховка "Гражданска отговорност".

Законопроектът е внесен от депутатите от Държавната дума Нина Останина, Мария Дробот, Алексей Корниенко (Комунистическа партия) и Татяна Ларионова ("Единна Русия"). Междувременно, според ТАСС, пакетът от документи за внасяне не съдържа официално становище на правителството. Без такова становище, според агенцията, специализираната комисия на Думата трябва да върне на авторите законопроектите, които предвиждат промени във финансовите задължения на държавата и отпускането на средства от федералния бюджет.

Днес Путин е подписал и закона, който позволява на чужденците, служещи в руската армия, да кандидатстват за руско гражданство без разрешение за пребиваване, съобщава още ТАСС. Това се отнася за чужденци, които са сключили договор с руските въоръжени сили за период от най-малко една година.

Чуждестранните изпълнители също така ще могат да се откажат от условието за непрекъснато пребиваване в Русия в продължение на пет години от датата на получаване на разрешение за пребиваване за по-нататъшно предоставяне на гражданство. Припомняме, че няколко съседни на РФ страни предупредиха своите граждани след приемането на новото законодателство да не се записват на служба в руската армия.

Киргизстан и Узбекистан: Не се бийте в Украйна

Киргизстан и Узбекистан: Не се бийте в Украйна

Решение на властите от Средна Азия

Дъжавната агенция съобщава и че руският президент Путин е подписал спешно приетите от парламента преди обявяването на мобилизацията поправки в Наказателен кодекс, с които се въвеждат самите понятия "мобилизация", "военно положение" и "военно време" и утежняват наказанията за военни престъпления.