Независимата мониторингова група "Беларуски гаюн" твърди, че руски дрон "Шахед-136" е паднал и се взривил на територията на Беларус, на 120 км от границата с Украйна. Засега обаче няма потвърждение на тази информация, особено визуално, от други източници, съобщава Би Би Си.

По информация на независимата беларуска група това е четвъртият път за последните години, когато руски ударни дронове попадат в небето над Беларус от Украйна.

Официален Минск или Москва не коментираха тези съобщения, но каналите за наблюдение показаха, че Беларус вдига военни самолети срещу тях.

Една от първите хипотези беше, че руснаците умишлено са започнали да изпращат шахеди в регионите на Беларус, граничещи с Украйна, за да ги отстранят временно от заплахата на украинската противовъздушна отбрана и електронна война (и, вероятно, да предават разузнавателна информация без намеса), като след това се върнат обратно в Украйна.

Тази логика, например, съответства на два случая на транзитни полети на шахеди - когато те са влетели в Беларус от Украйна и скоро пак са се върнали в украинското въздушно пространство. 

В същото време руснаците биха могли да предупредят беларуските ВВС и ПВО за възможни маршрути. Ето защо, например, преди първото транзитно навлизане на "Шахед" на 11 юли в небето на Беларус, според "Беларуски гаюн", вече е бил излетял ударен хеликоптер Ми-24 и изтребител на ВВС на Беларус.

Друга версия е влиянието на новите украински системи за радиоелектронна борба върху шахедите.

"Можем да предположим, че наскоро украинските въоръжени сили са се сдобили с някои модерни системи за електронна война. Това би позволило на украинците да избият някои от шахедите от курса и да защитят техните градове и други обекти от атака". Украински експерти обаче не подкрепят тази версия.

Някои наблюдатели споменават възможни проблеми с техническото качество на руските дронове, като това може да се дължи на постоянните модификации на шахедите. Украинските инженери откриват все повече нови модификации на първоначалната версия на иранските дронове. Възможно е обаче тези модификации да създават и проблеми.

Кремъл вижда като проблем концентрацията на украински войски на границата на Беларус

Кремъл вижда като проблем концентрацията на украински войски на границата на Беларус

"Това е повод за безпокойство не само за Минск, но и за Москва", коментира Песков