Руските милиардери са завели дела в лондонски съд заради книгата "Хората на Путин", издадена от HarperCollins, пише "Файненшъл таймс".

През март и април 2021 г. Михаил Фридман, Пьотър Авен и Шалва Чигирински са завели дела за клевета и защита на данните срещу това издателство и самия автор на книгата Катрин Белтън. По-рано това беше направено и от Роман Абрамович.

Говорителят на Фридман заяви пред изданието, че Авен и самият Фридман не са знаели предварително за другите дела за клевата. Тези двама бизнесмени "не са контактували и не са се споразумели за правна стратегия с други ищци или техните адвокати".

Навални призова ЕС да атакува олигарсите около Путин

Навални призова ЕС да атакува олигарсите около Путин

Няма смисъл да се налагат санкции на полковници или генерали

Фридман и Авен се обърнаха към съда едва след като "подсъдимият отказа да обсъди редица мерки за отстраняване на нарушенията", предложени от адвокатите.

В същото време HarperCollins обяви, че "енергично ще защитава" тази "аплодирана и новаторска книга и правото да пише по въпроси от значителен обществен интерес".

Преди това стана известно, че собственикът на футболния клуб "Челси" Роман Абрамович също съди издателството, издало книгата "Хората на Путин".

Forbes обяви най-богатите руски олигарси

Forbes обяви най-богатите руски олигарси

На първо място е шефът на "Новатек" Леонид Михелсон

По-рано вестник "Таймс" съобщи в статия за връзката му с управляващите на Русия. Изданието твърди, че Абрамович е закупил яхта за руския президент Владимир Путин. "Индипендънт" писа за връзката на Абрамович с нелегалните доходи на руския лидер, позовавайки се на личното мнение на опозиционния политик Алексей Навални.

"Дейли мейл" повтори данните, публикувани в статията на "Таймс".

След това той получи опровержение на информацията, публикувана в британските медии.