Руски пилот, извършил грубо аварийно кацане на московско летище през 2019 г., което отне живота на 41 пътници, беше осъден на шест години затвор, съобщиха от главната прокуратура във вторник, предава "Ройтерс".

На 5 май 2019 г. Денис Евдокимов изпълнява пътнически полет на Аерофлот от Москва до северния град Мурманск, когато мълния удря самолета. Той се връща на столичното летище Шереметиево за аварийно кацане.

Телевизионни кадри показаха как Sukhoi Superjet 100 подскача по асфалта, преди задната част на самолета да избухне в пламъци. Четиридесет и един от 78 души на борда загинаха, включително две деца. Оцелелите пътници са избягали с помощта на аварийните пързалки на самолета.

"След като беше взето решение да се върне на летището, (Евдокимов) извърши, без да спазва процедурата за управление на самолета, много грубо кацане, позволявайки на самолета да "отскочи"", казаха от прокуратурата.

"В резултат на това, основният колесник се срути и конструкцията на самолета беше унищожена с разлив и възпламеняване на горивото", казаха от службата.

Евдокимов е обвинен през 2019 г. в нарушение на правилата за безопасност на движението, довело до смъртта на две или повече лица по непредпазливост. Освен наказанието лишаване от свобода, на Евдокимов е наложена забрана да управлява самолети за три години. Той не се призна за виновен, съобщи Интерфакс. Не стана ясно дали възнамерява да обжалва.

Самолетът е бил собственост на акционерно дружество "ВЕБ-Лизинг", съобщиха от прокуратурата.

Експерти предупредиха за рискове за безопасността, тъй като руските авиокомпании, включително контролираният от държавата Аерофлот, разголват самолетите , за да осигурят части, които вече не могат да купуват поради западните санкции.

Безопасността на руската авиация се подобри през последните години, но инцидентите, особено с остарели самолети в отдалечени региони, не са рядкост.

Според руския вестник "Новые известия" през 2022 г. в Русия е имало повече от 130 произшествия с граждански и военни самолети, включително 28 самолета, които са се разбили, с изключение на тези, свързани с войната в Украйна.

Пилотска грешка е основната версия за катастрофата на Шереметиево

Пилотска грешка е основната версия за катастрофата на Шереметиево

Слаба подготовка…