Според няколко сайта за събиране на потребителски оплаквания, включително Downdetector, Downradar и Сбой.рф, потребители в Русия са съобщили за значителни проблеми с достъпа до видеоплатформата YouTube. Най-много оплаквания са регистрирани от Москва и Московска област, като основната вълна от жалби е получена около 0:00 часа московско време, а до сутринта броят на оплакванията е намалял, съобщава Би Би Си.

Председателят на комисията по информационна политика на руската Дума, Александър Хинштейн, наскоро заяви, че в близко бъдеще скоростта на изтегляне от YouTube на настолни компютри може да спадне със 70%. Той намекна, че това е съзнателно решение на руските власти, което не е насочено срещу руските потребители, а срещу администрацията на чужд ресурс, който предполагаемо не спазва руското законодателство. Според Хинштейн, тази "деградация" на YouTube е принудителна стъпка, насочена към ограничаване на дейността на платформата.

В същото време, "Ростелеком" заяви, че скоростта на зареждане на видеоклипове в YouTube и тяхното качество може да спадне поради "технически проблеми в работата на оборудването, собственост на Google". Това изявление насочва към възможността техническите проблеми да са в резултат на външни фактори, свързани с оборудването на Google.

Лондон: Русия ограничава WhatsApp и YouTube

Лондон: Русия ограничава WhatsApp и YouTube

Очаква се пълна забрана на YouTube през септември 2024 година