Командването на Колективните сили по поддържане на мира в зоната на грузинско-абхазкия конфликт е взело решение за повишена бойна готовност на руския контингент.

Решението включва и усилена охрана на пунктоветеза постоянна дислокация на миротворческите батальони, наблюдателните постове и контролно-пропусквателните пунктова.
Това е обяснил началникът на пресслужбата за Севернокавказския военен окръг полковник Андрей Бобрун, цитиран от Mig.news.

Според коментара му решението е било взето във връзка с обострянето на обстановката в зоната на конфликта, а също и редицата провокации спрямо руски миротворци от последните седмици.

Според официалната информацията руските военни са провели и допълнителни задачи и учения.
„В съответствие с положението и при изпълнение на своите задачи, като изключение, военните от миротворческите батальони имат право да използват оръжие с цел обезпечаване на безопасността и защита от посегателства на живота и здравето", се посочва в разпространеното съобщение.

Като възможни опции за такива ситуации се изброяват: отблъскване на въоръжено нападение на терористични или диверсионни групи, самоотбрана при опит насилствено да бъде отстранен войника от служба, за защита на гражданите и задържане на престъпници. Оръжие може да бъде използвано и при подаване на сигнал за тревога или помощ.

На всички военнослужещи са раздадени брошури, в които подробно са описани техните права и задължения, както и възможностите и ограниченията да се използва оръжие.

Грузия се подготвя за негативно развитие на ситуацията. Това заяви малко по-рано посланикът на руското външно министерство Юрий Попов, цитиран от агенция Новости. Според думите му това е планирано още от месеци насам.

Припомняме, напрежението в Абхазия и Южна Осетия постепенно започна да нараства след като Косово обяви независимост на 17 февруари тази година, за да ескалира до въоръжени сблъсъци в началото на този месец.
Грузия и администрацията на непризнатите републики Абхазия и Южна Осетия си отправят взаимни обвинения.

Заради позицията на Русия и подкрепата й за администрациите на Абхазия и Южна Осетия, Грузия отзова днес посланика си от Москва.