Повторното осъждане на критика на Кремъл и бивш магнат Михаил Ходорковски се приема критично в Русия. Това е руският позор на годината, този процес засенчва дори театъра на абсурда, казват наблюдателите.

Излежаните вече седем години затвор и новото му осъждане не са прекършили  Ходорковски, коментира "Дойче веле".

В декларация за присъдата срещу него и бившия му бизнес партньор, прочетена от неговия адвокат, той заявява:

"Както показва примерът с Платон Лебедев и мен, никой в Русия не може да очаква справедливост от един съд, съставен от хора на правителството. Но ние не губим надежда, не бива да я губят и нашите приятели."

Ходорковски, навремето собственик на един от най-големите руски петролни концерни и един от най-големите богаташи на Русия, смята и двата процеса срещу себе си и Лебедев за политически мотивирани.

Наложената сега присъда бе обоснована от съдията с твърдението, че двамата продали незаконно милиони тонове петрол и изпрали парите от сделката. Друг от адвокатите на Ходорковски оповести, че той ще обжалва присъдата:

"Присъдата е несправедлива и не се опира на никакви доказателства. Тя бе произнесена под натиск, който идва от властта, начело с Путин."

Присъдата предизвика възмущение не само в чужбина. В Русия също преобладават критичните коментари.

Опозиционният политик Борис Немцов говори за "позора на годината", а Ала Гербер от фондацията "Холокост" казва: "Потресена съм и се чувствам обидена. Показано ни бе по един най-унизителен начин, че ни смятат за добитък. Това е ужасяващо."

Сергей Митрохин, лидер на партията "Яблоко", подчерта: "Това е един абсурден процес, който засенчва театъра на абсурда. Той показва, че системата Путин продължава да съществува."

Одобрителни коментари за присъдата срещу Ходорковски не се срещат. Говорителят на премиера Путин заяви, че той нямало да вземе отношение по въпроса. Прокуратурата също се въздържа от коментар.

Кое беше най-важното събитие в Русия през отиващата си година, запита радио "Ехо Москви" своите слушатели. Над 40 процента посочват процеса Ходорковски, защото го смятат за несправедлив и уронващ престижа на Русия.