Руското финансово министерство иска да ореже военните разходи за периода между 2017 и 2019 г. с 6 процента от равнището им през тази година, разкрил източник от руското правителство пред „Ройтерс”, но президентът Владимир Путин отсякъл, че било важно да се придържат към това, което е било договорено по-рано, отбелязва агенцията.

Различията относно военните разходи са част от продължаващата битка във връзка с руските приоритетни области, в които да се „наливат” повече пари, след като ниските цени на петрола и западните санкции заради конфликта в Украйна удариха икономиката и стимулираха нарастването на бюджетния дефицит.

Руското финансово министерство иска да намали военните разходи като част от по-голямо 6-процентно съкращаване на правителствените разходи, уточнил правителственият източник.

Предлаганото съкращаване на разходите нямало да засегне заплатите на държавните служители или плащания към населението като пенсии, допълва източникът, добавяйки, че предложенията били все още в процес на обсъждане и можело да се променят.

Финансовото министерство се е изправяло срещу категорична опозиция от страна на военното министерство и службите за сигурност, когато се е опитвало да намали разходите за отбрана в миналото.

Путин изтъкнал на заседание на правителството по-рано днес следното: „Всички бюджетни задължения и планове, които приехме по-рано в областта на отбраната и сигурността, трябва да бъдат, без никакво съмнение, изпълнени”.

„Непрекъснатостта на настоящата и новата програма следва да бъде гарантирана”, натъртил руският държавен глава, позовавайки се на текущото състояние на програмата за превъоръжаване и друга, планирана за периода между 2018 и 2025 г.

Финансовото министерство иска да ограничи бюджетния дефицит до 3,2% от брутния вътрешен продукт през тази година, преди да ореже дефицита с 1 процентен пункт годишно.

Целта на руското финансово ведомство е да запази годишните държавни разходи до 15,79 тлрн. Рубли (245,94 млрд. долара) за периода между 2017 и 2019 г.

Правителственият източник уточнил още пред „Ройтерс”, че финансовото министерство също така предлага удължаване на замразяването на увеличението на заплащането на държавни служители за още 3 години.

С годишна инфлация на нива от 6,9% през август, замразяването на заплатите води до значителен спад на реалните доходи на някои държавни служители.