Министерството на правосъдието на САЩ съобщи, че 51-годишният руснак Максим Марченко се е признал за виновен по време на съдебно заседание в Ню Йорк за контрабанда на големи количества американски микрочипове за Русия, информира "Ройтерс".

Марченко и още двама неназовани руснаци са заподозрени в пране на пари и създаване на фиктивни компании, предназначени да прикриват доставките на електроника.

Той е работил в Хонконг и е бил арестуван от агенти на ФБР във Фиджи през септември.

Според американското законодателство Марченко може да получи 20 години затвор за пране на пари и 10 години за контрабанда от САЩ. Той ще бъде осъден на 6 юни.

Марченко е доставил на Русия американски микро OLED дисплеи, които могат да се използват в оптични прицели, устройства за нощно виждане, термовизионни устройства и други военни изделия.

Русия е внесла чипове от САЩ и Европа на стойност 1 млрд. долара през 2023

Русия е внесла чипове от САЩ и Европа на стойност 1 млрд. долара през 2023

Руснаците транспортират санкционирана електроника през трети страни

Според документите от разследването след ареста си Марченко е признал, че е купувал стоки в САЩ заедно с други двама заподозрени, срещал се е с един от тях в Русия, получавал е пари оттам и повече от половината му бизнес е свързан с руски компании.

През двете години на войната в Украйна Министерството на правосъдието на САЩ съобщава за арестите на най-малко 13 руснаци по подозрение в контрабанда на американска електроника за Русия.