Филипините разположиха военен кораб край водите на остров Палаван, който гледа към Южнокитайско море, за да защитят интересите си в морето, каза високопоставен военноморски служител, цитиран от "Ройтерс".

На фона на кипящото напрежение в оспорвания воден път комодор Едуард Айк Де Сагон каза, че присъствието на кораба в Палаван "ще послужи като напомняне на всички, които биха се осмелили да оспорят нашия суверенитет, че сме готови и бдителни".

Корабът също така ще "укрепи усилията за защита на морското пространство и интересите в западната граница на страната", добави Де Сагон в писмено изявление от вторник, но изпратено в сряда.

Разполагането на патрулната корвета BRP Emilio Jacinto или PS35 дойде дни след като Филипините и Съединените щати проведоха съвместни морски учения в Южнокитайско море, където Манила и Пекин си размениха вината за поредица от сблъсъци над територия.

Палаван също е дом на една от четирите допълнителни бази, до които военните на Съединените щати получиха достъп миналата година съгласно Споразумението за засилено сътрудничество в областта на отбраната (EDCA) на Филипините с неговия договорен съюзник. Провинцията има богати риболовни полета и девствени плажове, които са популярни сред туристите.

Китай претендира за суверенитет над почти цялото Южнокитайско море, канал за повече от 3 трилиона долара търговско корабоплаване годишно, включително части от изключителните икономически зони на Филипините, Виетнам, Индонезия, Малайзия и Бруней.

През 2016 г. Постоянният арбитражен съд в Хага заяви, че претенциите на Китай нямат правно основание, решение, което Пекин отхвърли.

Филипините се ядосаха на Пекин за опасни маневри в Южнокитайско море

Филипините се ядосаха на Пекин за опасни маневри в Южнокитайско море

Край плитчината Скарбъроу