Президентът на Филипините Фердинанд Маркос младши подписа законопроект, който има за цел да развие отбранителната индустрия на страната и да намали зависимостта си от вносители на оръжия и да създаде оборудване, съобразено с предизвикателствата пред сигурността, предаде "Ройтерс".

След подписването на закона Маркос каза, че това е "логичен ход напред за страна, която се намира в опорната точка на геополитически промени и нестабилност. В основата си този акт е за култивиране на стабилна и устойчива национална отбранителна индустрия".

По думите на президента, за да насърчи инвестициите в отбраната на страната, новият закон ще предложи фискални стимули, вариращи от данъчни облекчения и финансиране от правителството.

Филипините и Южна Корея стават стратегически партньори

Филипините и Южна Корея стават стратегически партньори

Сеул ще участва в програмата за модернизация на филипинската армия

"Ние ще дадем приоритет на научноизследователската и развойна дейност, за да разработим системи, които отговарят на нашите уникални изисквания, за да изпреварим развиващите се заплахи, особено асиметричните заплахи, за които традиционните системи може да не са напълно оборудвани, за да се справят", подчерта още Фердинанд Маркос младши и добави, че новият закон дава приоритет на производството на критични отбранителни потреби в страната - от малки оръжия и тактически превозни средства до по-сложни системи.

"Той установява структуриран подход към отбранителното развитие, като се започне с изследователски и производствени способности, които привеждат нашия отбранителен сектор в съответствие с нашите стратегически цели", каза Маркос.

Законъте продължение на усилията на правителството за модернизиране на армията, тъй като ще помогне да се гарантира, че Филипините могат да произвеждат, поддържат и надграждат военното си оборудване.

Филипините имат сравнително малка отбранителна индустрия, способна да произвежда малки оръжия и боеприпаси и все още не е постигнала широкомащабно производство на модерни военни системи като изтребители.

Законът е поредната стъпка към модернизиране на армията на фона на нарастващото напрежение в Южнокитайско море. Манила отдели 35 милиарда долара за целта, като тези средства са разпределени за следващото десетилетие.

Филипините обвиниха Китай в нападение над виетнамски рибари в Южнокитайско море

Филипините обвиниха Китай в нападение над виетнамски рибари в Южнокитайско море

Китай заяви, че рибарите са били там незаконно и че е предприел стъпки да ги спре.