В писмо до Съвета за сигурност на ООН посланикът на САЩ в ООН Кели Крафт заяви, че САЩ са готови да преговарят "с цел да се предотврати по-нататъшното застрашаване на международния мир и сигурност или ескалация от иранския режим".

Убийството на Солеймани е оправдано и аргументирано в писмото, съгласно член 51 от Хартата на ООН, който изисква държавите "незабавно да докладват" на Съвета за сигурност за всички мерки, предприети при упражняване на правото на самозащита.

САЩ ще предприемат допълнителни действия "при необходимост" в Близкия изток, за да защитят своя персонал и интереси, се добавя в писмото.

Иран се сдържа, но ние ги удряме с нови санкции, обяви Тръмп
Обновена

Иран се сдържа, но ние ги удряме с нови санкции, обяви Тръмп

Той потвърди, че няма пострадали американци при ракетната атака

Иранският посланик в ООН Маджид Тахт Раванчи заяви, че предложението на САЩ за преговори е невъзможно, докато САЩ продължават да прилагат сурови икономически санкции срещу Иран.

Преди това Тръмп предложи да проведе разговори с Иран без предварителни условия - и да се срещне с президента Хасан Рохани. През септември Хаменей заяви, че Иран никога няма да участва в двустранни преговори, заявявайки, че това е част от политиката на Америка "да оказва натиск върху Иран".

Аятолах Хаменей заяви, че ако САЩ се присъедини отново към ядрената сделка, от която се оттегли през 2018 г., може да участва в многостранни преговори с Иран и другите страни по сделката.

Иран също посочи член 51 като оправдание за нападението си срещу американските бази.

В иранското писмо Раванчи пише, че Техеран "не търси ескалация или война", след като упражнява правото си на самозащита, като предприема "премерен и пропорционален военен отговор, насочен към американска въздушна база в Ирак".

"Операцията бе прецизна и насочена към военни цели, като по този начин не остави съпътстващи щети за цивилни и граждански активи в района", пише той.

Иран пусна видео с изстрелването на ракетите към базите на САЩ

Иран пусна видео с изстрелването на ракетите към базите на САЩ

Видеото показва приготовленията в непозната подземна ракетна база на Ислямската република

Доналд Тръмп и по-рано е заплашвал с военни действия срещу Иран, ако се насочи към американски персонал и бази, но той не обяви никакви военни действия, заявявайки, че атаката на Иран не е причинила жертви.

"Никой американец не е пострадал. Изглежда, че Иран се оттегля, което е добро за всички заинтересовани страни", обяснява той.

Очаква се Камарата на представителите на САЩ да гласува в четвъртък резолюция, която да принуди Тръмп да спре по-нататъшните военни действия срещу Иран, освен ако Конгресът не одобри.

"Членовете на Конгреса имат сериозни и спешни опасения относно решението на администрацията да се включи във военни действия срещу Иран и липсата на стратегия", се казва в изявление на председателят на Камарата Нанси Пелоси.

Иран умишлено пропуснал американците при ударите, вярват в САЩ

Иран умишлено пропуснал американците при ударите, вярват в САЩ

Ние можехме да го направим и не го направихме" е посланието на иранците, което изглежда изпращат

Нападението над американските бази в Ирак е най-прякото нападение на Иран срещу САЩ след завземането на американското посолство в Техеран през 1979 г.

Общо 16 ракети са изстреляни от поне три обекта в Иран около 02:00 ч. местно време в сряда, заяви министърът на отбраната Марк Еспър.

Най-малко 11 от тях удариха въздушната база в Ал Асад, западно от Багдад, и поне още една удари базата в Ирбил. Няколко други ракети удариха на известно разстояние от целите, допълва той

Председателят на Съвместния началник щаба на САЩ Марк Мили заяви, че вярва, че системите за ранно предупреждение са предотвратили жертви.

"Това, което вярвам, въз основа на видяното и това, което знам, е, че те са имали за цел да причинят структурни щети, да унищожат превозни средства и оборудване и самолети и да убият персонал", коментира той.

Иран предупредил Ирак, а Ирак - САЩ за предстоящите ракетни удари

Иран предупредил Ирак, а Ирак - САЩ за предстоящите ракетни удари

Иран е предупредил и кои бази не трябва да се доближават