Около 300 души се включиха в протестно шествие в нигерийската столица Абуджа. Събра ги втората годишнина от отвличането на стотици ученички от групировката "Боко Харам", предаде VOA.

Те отново издигнаха лозунга #BringBackOurGirls (Върнете нашите  момичета) и настояват те да бъдат върнати веднага и живи.

Сред демонстрантите са били и родители на момичетата, които вярват, че те все още са живи, макар и променени след 2-годишен плен. 

Протестът се е провел при засилено полицейско присъствие. Протестиращите не са успели да се срещнат с представители на правителството. Президентът Мохамаду Бухари е на посещение в Китай. 

Припомняме, че по-рано вчера ислямистите публикуваха видео, за което се смята, че е заснето като доказателство, че част от ученичките, похитени преди две години в град Чибок, все още са живи.   

На записа, който е изпратен на нигерийските власти, се виждат 15 облечени в черно момичета, които казват, че са отвлечени от училище.

Някои от тях бяха разпознати от родителите им.  

Това е първото видео с момичетата от месец май 2014 г. досега.  

След отвличането на 276-те ученички в социалните мрежи и световните медии беше подета кампания #BringBackOurGirls (Върнете нашите  момичета), в която се включиха първата дама на САЩ Мишел Обама и други популярни личности.

Някои от момичетата успяха да избягат, но над 200 останаха в плен.