Руски съд осъди близък съюзник на опозиционния лидер Алексей Навални на месец затвор за организирането на неразрешен от властите митинг, съобщава "Асошиейтед прес".

Районният съд в град Нижни Новгород постанови, че Леонид Волков е виновен за нарушаване на закона за обществените събирания.

Волков е шеф на предизборната кампания на Навални, като вкарването му в затвора е тежък удар за Навални, който иска да се впусне в битката за президент срещу Владимир Путин на изборите, насрочени за март догодина.

Навални внесе иск срещу Путин

Навални внесе иск срещу Путин

Заради опитите на властите да му попречат да участва в президентските избори...

Навални, 41-годишен борец с корупцията по високите етажи на властта в Русия, и негови съюзници многократно са били осъждани на затвор с присъди, свързани с политически митинги и демонстрации, критични към руското правителство. Самият Навални лежа 20 дни в затвора през октомври за организирането на друг митинг.

Демонстрациите, организирани от Навални през тази година, бяха едни от най-големите от години, като предизвикаха гняв и безпокойство в Кремъл.

Навални написа в "Туитър", че вкарването в затвора на Волков цели да застраши предизборната му кампания.

Русия да плати компенсация на Навални, реши евросъд

Русия да плати компенсация на Навални, реши евросъд

Спечелихме. Благодаря на всички за подкрепата

"Путин и целият Кремъл са уплашени от нашата предизборна кампания и подкрепата, която имаме", изтъкна Навални, като подчерта: "За тях е важно да парализират работата ни."

Волков, който стана баща през миналия месец, написа в "Туитър" малко преди да бъде изведен от съдебната зала, че гледа на присъдата си като показател, че "ние сме на прав път".

Навални, който е постоянен трън в очите на Кремъл, предприе мащабна кампания тип "от къща на къща", като подобен размах не е бил виждан в руската политика от началото на 1990-те години. Неговата предизборна кампания е резонирала не само сред привържениците на опозицията в големите градове, но също така и сред жители на по-малки градове, които по традиция са традиционен електорат на Путин.

Алексей Навални съди Путин за възпрепятстване на срещите му с избиратели

Алексей Навални съди Путин за възпрепятстване на срещите му с избиратели

Опозиционерът се кандидатира за президент...