Испански съд започна предварително разследване спрямо съпругата на испанския премиер социалист Педро Санчес - Бегоня Гомес, за търговия с влияние и корупция в бизнеса в личните си сделки, съобщава "Ройтерс".

Съдът не предоставя повече подробности, тъй като случаят е предварителен. Единствено уточни, че разследването е по жалба на кампанията срещу корупцията "Манос Лимпияс" (Чисти ръце - б.р.), чийто лидер има връзки с крайната десница.

От "Манос Лимпияс" посочват, че Гомес е използвала влиянието си като съпруга на министър-председателя, за да осигури спонсори за университетски магистърски курс, който е ръководила.

След потвърждаването на новината Санчес заяви пред депутатите в Конгреса, че вярва в съдебната система.

"В ден като днешния и въпреки новините, които чух, въпреки всичко, аз все още вярвам в справедливостта в моята страна", подчерта той.

"Манос Лимпияс" използва уникален испански правен инструмент, известен като "народно обвинение", за да повдигне наказателни жалби срещу трети страни.

Санчес подкрепи амнистия за каталунските сепаратисти

Санчес подкрепи амнистия за каталунските сепаратисти

Те са му нужни, за да сформира управляваща коалиция в Испания

Съдиите могат да избират дали да предприемат или не действия по такива жалби и не всяко обвинение води до съдебно разследване. Някои обаче имат последствия: обвиненията на "Манос Лимпияс" срещу принцеса Кристина - по-малката дъщеря на крал Хуан Карлос, доведоха до наказателното ѝ преследване заради твърдения, че е съучастник в данъчни измами. Съпругът ѝ беше осъден за измама и укриване на данъци, но тя беше оправдана.

По-рано този месец жалба срещу Санчес за закона за амнистията на каталунски сепаратисти не беше допусната от Върховния съд.

"Това е фалшиво обвинение от крайнодясна организация за клевета и опорочаване на премиерския пост", заяви вицепремиерът Мария Хесус Монтеро.

Педро Санчес дойде на власт през 2018 г., след като предишното консервативно правителство загуби вот на доверие заради корупционен скандал.

Испанският парламент не прие закона за амнистията

Испанският парламент не прие закона за амнистията

Каталунските лидери искат отпадане на текстове, свързани с тероризма