Съдът в Страсбург призна Русия за виновна в нарушаването на Конвенцията за правата на човека, съобщи БиБиСи.

Така Европейският съд по правата на човека удовлетвори иск, подаден срещу руските власти от майката на изчезналия в Чечня Хади Мурат Яндиев.

Според решението на съда Русия трябва да плати на Фатима Базоркина 35 000 евро като обезщетение и за покриване на разходите по делото.

От БиБиСи коментират, че това е първият случай за изчезнал човек, по който се произнася съдът в Страсбург, като подобни дела има още около 200, които предстои тепърва да бъдат разгледани. Припомняме, че много чужди правозащитни организации твърдят, че много чеченци са изчезнали безследно.

Базоркина се обърнала към съда през 2001 г., като обвинила руските власти в нежелание да проведат разследване по сигнала за изчезналия й син.

Последно за Яндиев се знаело, че е задържан от федералните войски и това станала през 1999 г.

По-късно обаче Базоркина открила видеозапис на журналисти от чуждестранна телевизия, на която се вижда сина й, разпитван от руски генерал.
По-късно станало ясно, че това е генерал-полковник Александър Баранов, който след края на разпита, както личало по записа, дал нареждане Яндиев да бъде разстрелян.