Американската консервативна неправителствена мониторингова група Judiicial Watch обяви, че е завела дело срещу Държавния департамент на САЩ и Американската агенция за международно развитие (USAID), за да получат достъп до документи, показващи, че близо 5 млн. долара на американските данъкоплатци са отишли в македонския клон на фондациите "Отворено общество" на Джордж Сорос, съобщава Fox News.

Уточнява се, че съдебното дело е заведено по Закона за свобода на информацията срещу Държавния департамент и USAID, след като двете държавни институции не отговорили на искане по закона, в което се настоява за предоставяне на документи, свързани с безвъзмездни помощи или разрешения за плащане, записи от комуникация между длъжностни лица от Държавния департамент или USAID и фондациите "Отворено общество".

Неправителствената организация също така е поискала документи, в които назначеният от Барак Обама бивш американски посланик в Македония отговаря на кореспондеция, както и подобни документи на политически дейности на македонския клон на "Отворено общество".

Сайтът на USAID съобщава, че между 27 февруари 2012 г. и 31 август 2016 г. агенцията е дала 4,8 млн. долара на данъкоплатците на организацията на Сорос. Парите отишли за обучението на стотици млади македонци "по теми като свобода на сдружаване, младежки политики, граждански инициативи, убеждаваща аргументация и използване на нови медии".

"Администрацията на Обама изглежда е разорила бюджета на данъкоплатците в опит да финансира дейността на Сорос", изтъкна ръководителят на Judicial Watch Том Фитън, добавяйки: "Държавният департамент на Тръмп и USAID трябва да действат заедно и да разкрият подробностите за финансовите потоци между Обама и Сорос."

От Държавния департамент са изтъкнали, че не коментират по въпроси, които са предмет на съдебен спор.

От "Отворено общество" са коментирали, че харчели близо 1 млрд. долара собствени средства годишно, насърчавайки демокрацията, човешките права и доброто управление по света. Когато USAID избирали да предоставят помощ на някоя от националните фондации на "Отворено общество", това ставало, защото те имали репутация за прозрачност, ефикасност и професионализъм. Специално в Македония пък фондацията на Сорос подпомогнала в сферите на здравеопазването, образованието, общностния активизъм и журналистиката.