Стотици войници, лоялни на йеменския президент, щурмуваха лагер на опозиционните активисти в южната част на страната. АП съобщава, че е бил открит огън по демонстрантите, а полева болница е била разрушена. Според местен лекар, жертвите са поне 20.

Град Таиз е един от центровете на съпротивата срещу президента Али Абдула Салех още от началото на протестите в страната през февруари. Смазването на съпротивата показва, че той няма да напусне властта, която държи от 33 години, въпреки натиска от опозицията, международната общественост и някои бивши съюзници вътре в страната.

Силите за сигурност първо опитали да „разчистят" централния площад на Таиз с водни оръдия, сълзотворен газ и шокови гранати. След това по улиците тръгнали войниците от Националната гвардия, командвана от синовете на Салех. Те били подкрепени от танкове и булдозери.

Активистите имали полева болница в лагера си, тъй като очаквали кървавата атака на президентските бойци. Главният й лекар Садек ал-Шага разказа, че в един момент войниците, полицаите и цивилни въоръжени мъже започнали да подпалват палатките на демонстрантите. Булдозери унищожили друга част от лагера, заедно с болницата, като е напълно възможно да са отнели живота на ранени, които не са могли да избягат.

Междувременно войници превзели хотел, разположен срещу площада и арестували събралите се в него журналисти. На покрива на сградата се качили снайперисти, които започнали да стрелят по демонстрантите. Ал-Шага разказа, че много от пострадалите са в критично състояние - с огнестрелни рани в главата, врата и гърдите.

Кръвопролитията в Йемен достигнаха нов връх след провала на мирните преговори, организирани с посредничеството на Саудитска Арабия и други страни от Персийския залив. В столицата Санаа загинаха 124 души, след като най-голямото племе в страната мина в опозиция и се опита да окупира част от правителствените сгради.

Междувременно в петък ислямисти завзеха малкия град Зинджибар, разположен в близост до Аденския залив. Според опозицията, Салех е допуснал това да се случи, за да изплаши населението и да го накара да мисли, че след напускането му в Йемен ще се възцари „ал-Кайда".