Добра новина от Италия: движението "Пет звезди" и Демократическата партия се разбраха за нова управляваща коалиция - без дясната "Лига". Има и една лоша вест: Матео Салвини е аут, но само временно, отбелязва Дойче веле.

Първо добрата новина от Рим: правителствената криза, която италианските медии нарекоха "най-безумната за всички времена", е към края си. Демократическата партия и популисткото движение "Пет звезди" се разбраха за съвместно управление, за да предотвратят опасността от нови избори и почти сигурната победа на крайнодесния популист Матео Салвини. Провалът на досегашната популистка коалиция в Италия е доказателство за това, че политическите съюзи, които се крепят единствено на кухи лозунги и абсурдни обещания, просто не могат да управляват трайно. Това е тежък удар за популисткото течение в Европа. В Австрия дясното правителство катастрофира именно заради неотстъпчивостта на популистите. В Гърция лявопопулистка партия се задържа четири години на власт, но пък това лято загуби изборите. В Унгария и Полша обаче десните популисти все още са на власт.

Салвини все още не е победен

В Италия популисткото движение "Пет звезди", което излезе на сцената като "антисистемна партия", след по-малко от година и половина във властта успя да се превърне в част от истаблишмънта. Коалицията със социалдемократите изпраща "Пет звезди" в реалността на парламентарната демокрация. Лидерът на популисткото движение Луиджи ди Майо не влиза в тази коалиция от убеждение, а защото се опитва да спаси собствената си кожа и да осигури оцеляването на неговата хаотична дружина. Според правилника на неговата партия, при нови избори Ди Майо няма да има право да се кандидатира за мандат. А проучванията показват, че при евентуален вот "Пет звезди" ще се срине до третото място. В момента партията е с най-много депутати в парламента. Във властовия покер и пазарлъците за постове Луиджи ди Майо не се различава кой знае колко от останалите партийни лидери в Италия. Ще бъде интересно да разберем дали партийната база на "Пет звезди" ще предприеме тази промяна - да отдалечи движението от позициите на популизма. Впрочем, договорената нова коалиция има да преодолява още едно препятствие - онлайн-гласуването на "Пет звезди" през следващите няколко дни.

И сега да преминем към лошата новина от Рим: Матео Салвини, спечелил одобрението на повечето италиански избиратели с твърдия си курс срещу бежанците и откровените си дяснопопулистки призиви, може и временно да е аут, но той далеч не е победен. Да, крайнодесният "капитано" искаше нови избори, а една нова лява коалиция изобщо не влизаше в сметките му. Но пък сега повечето политически наблюдатели са на мнение, че този принудителен съюз от "Пет звезди" и социалдемократите, които между другото също са изпокарани помежду си, няма да издържи дълго - може би половин или най-много една година. След това новите избори ще бъдат неизбежни. Дотогава Салвини може да използва времето за това, което умее да прави най-добре: да води предизборна кампания. В допитванията той продължава да води пред всички останали.

Малко повече Европа?

Сега Европа може да си отдъхне за малко: с новото правителство вероятно ще бъде възможно да се преговаря за една по-разумна финансова политика. А ЕС може да се опита да убеди новия вътрешен министър да отвори италианските пристанища за спасяваните по море мигранти, както и да спечели Рим за механизма за разпределение на бежанците в страните от Общността. Със Салвини такъв разговор не беше възможен. Той използваше раздухваната "криза с мигрантите" за предизборни цели, за да се представи като силен лидер. Новата управляваща коалиция в Рим явно ще бъде малко по-проевропейски ориентирана. Макар че безпартийният премиер Джузепе Конти, който изглежда ще запази поста си, не е сред особено добрите приятели на ЕС. Но пък през втория му управленски мандат това може и да се промени.