Гръцката полиция е използвала сълзотворен газ в Атина по време на протестно шествие на младежи, с което те са отбелязали деветата годишнина от убийството на тийнейджър от полицията, инцидент, който предизвика най-тежките безредици в Гърция от десетилетия, съобщава "Ройтерс".

Няколкостотин студенти, сред които десетки облечени в черно младежи, са шествали по централните улици на Атина, скандирайки "Съпротива!", развявайки червени и черни знамена в памет на 15-годишния Александрос Григоропулос, който беше застрелян през 2008 г.

Гърция има сериозна история на улично насилие. Преди шествието млади хора с качулки са били видени да разбиват павета, за да ги използват като оръжие срещу полицията, както и улични колове, за да чупят витрини и прозорци.

Някои от протестиращите са подпалили кофи за боклук и са хвърляли камъни по полицията край сградата на парламента по време на шествието. Полицията е използвала сълзотворен газ, за да ги разпръсне и отцепила с кордон парламента и хотелите в централната част на Атина.

Повече от 2000 полицаи са били разположени заради протестите, един ден преди посещението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Гърция.

Друго шествие е насрочено за тази вечер.

Вечерта на 6 декември 2008 г., часове след като Григоропулос беше застрелян, хиляди излязоха по улиците на Атина, палейки коли и разбивайки витрини на магазини.

Размириците, допълнително подхранвани от гнева заради безработицата и икономическите трудности в навечерието на гръцката дългова криза, превърнаха Атина в бойно поле.