Британският премиер Тереза Мей обяви, че най-големите компании в света трябва да започнат да плащат данъците си и да се отнасят към работниците си по-справедливо, за да отговорят на тревогите на онези, които се чувстват изоставени от глобализацията, съобщава "Гардиън".

В реч пред Световния икономически форум в Давос Тереза Мей подчерта също така, че правителствата не могат да разчитат на международните пазарни сили за осигуряването на просперитет за всички и че са необходими действия за справянето с "дълбокото усещане за икономическо неравенство, което се появи през последните години".

Предупреждението на Мей, че компаниите трябва да се занимаят с проблема със заплащането на служителите и че само пазарните сили няма да гарантират увеличаването на просперитета на всички е било посрещнато доста хладно от заможната аудитория в швейцарския курорт, отбелязва "Гардиън".

По думите на британския премиер, в цяла Европа партии от крайната десница и крайната левица са се опитали да се възползват от усещането сред хората със скромни доходи, че глобализацията не работи за тях.

"Искам да обявя манифест за промяна, който да отговаря на тези тревоги и който показва, че традиционната политика може да осигури промяната, от която се нуждаят хората", коментира Мей.