Китайският президент Си Цзинпин изнесе пламенна националистическа заключителна реч пред китайския парламент, определяйки Китай като изгряваща световна сила.

Си е подчертал, че "постигането на пълно единство" е "колективната надежда на целия китайски народ" и всеки опит той да бъде разделен бил "обречен на провал".

Речта беше категорично предупреждение срещу какъвто и да е опит за сепаратизъм от места като Тайван и Хонконг.

По примера на Мао президентът на Китай отново става пожизнен

По примера на Мао президентът на Китай отново става пожизнен

Целенасочено се създава култ към личността на Си Цзинпин

Китайският президент също така предупреди, че Китай не може да изпада в самодоволство във връзка с постигнатото си развитие.

Си Цзинпин стана президент през 2013 г., а сега изглежда възможно да ръководи Китай пожизнено, след като Националният народен конгрес, който е марионетен орган с фиктивна власт, гласува за премахването на ограничението в конституцията от два мандата за един президент.

Сега Си е смятан за най-могъщия китайски лидер от Мао Цзедун насам, като допълнително циментира позициите си, като назначи много от основните си съюзници на ръководни постове.

В речта си пред Националния народен конгрес Си Цзинпин подчертал големите постижения в историята на Китай, като изобретяването на барута и писанията на Конфуций.

Той очертал собствената си грандиозна визия за Китай, изтъквайки, че историята е доказала, че "само социализмът може да спаси Китай".

Китайският народ, заяви той, "има духа да води кървавата битка срещу враговете ни до самия край".