Сенаторът от щата Върмонт Бърни Сандерс победи на първичния вот за президентската номинация на Демократическата партия в щата Невада, съобщи радио "Свободна Европа". По предварителни данни, той е получил над 40% от гласовете.

Втори е Джо Байдън с около 20%. Трети е Пит Бутиджич.

Според данни от екзитпол, за Сандърс дали предпочитанията си избирателите от всички категории с изключение на групата над 65 години.

Невада е третият щат, в който се проведе първичен вот. За разлика от Айова и Ню Хемпшир, тук етническите малцинства представляват значителна част от електората. Досега популярността на Сандърс сред тези избиратели не беше висока.

За Байдън първичните избори в следващия щат - Ню Хемпшир, са критично важни. Според наблюдателите, там му е нужна единствено победа, за да запази шансовете си за спечелване на номинацията на демократите. Слабите резултати в Айова и Ню Хемпшир и сравнително скромната подкрепа в Невада се отразиха на рейтинга му.

Бутиджидж изпреварва Сандърс на първичния вот в Айова

Бутиджидж изпреварва Сандърс на първичния вот в Айова

Байдън е четвърти...

Сега в национален мащаб го подкрепят около 18% от демократите, а около 29% предпочитат Сандърс. Байдън водеше в проучванията през цялата 2019 г.

В самата Демократическа партия има опасения, че ако номинацията бъде спечелена от Сандърс, който принадлежи към лявото крило на партията, това ще означава загуба на общите избори през ноември, тъй като мнозинството от американците не биха гласували за кандидат, който се самоопределя като социалист и предлага радикални социално-икономически промени.