Сърбия и Русия започнаха съвместни военни учения на сръбска територия в ход, който вероятно ще засили нарасналото напрежение между Изтока и Запада, точно след като 5-дневно учение на НАТО в съседна Черна гора е към своя край.

Сърбия се опитва да балансира своите традиционни топли отношения с Русия, с която са близки по славянска и християнска линия, със стремежа си за членство в Европейския съюз и по-близки отношения с НАТО, макар че не планира да се присъединява към северноатлантическия алианс, отбелязва "Ройтерс".

В ученията, наречени "Славянско братство", които ще продължат до 9 ноември, повече от 700 войници от Сърбия, Русия и Беларус ще организират нападения с хеликоптери, атака срещу бунтовническа база, евакуиране на пострадали и трениране на артилерийска бомбардировки.

"Всичко ще бъде много привлекателно", посочи говорителят на сръбското военно министерство пред "Танюг".

Започването на ученията съвпада с края на ученията на НАТО в Черна гора, които са се фокусирали върху справяне с извънредни ситуации като наводнения или химически атаки, които са включвали 680 невъоръжени военни от седем страни членки на НАТО и също така 10 партньорски страни на алианса, включително Сърбия.

Ученията също така съвпадат с дълбоко влошаване на отношенията между Русия и оглавявания от САЩ атлантически военен алианс.

НАТО обяви планове да изпрати войници, танкове и самолети в балтийските страни и Полша, за да се противопостави на Русия, която става по-агресивна и след анексирането на Крим от Украйна и намесата в Източна Украйна.