Сърбия отхвърли предложението на ООН за полицейска мисия в Косово и обвини генералния секретар Бан Ки Мун в надхвърляне на правомощията му, съобщи Ройтерс.

Припомняме, в доклада си Бан Ки Мун е направил предложение за промяна на структурата на мисията на ООН в Косово, с което да се създадат условия за начало на работата на мисията на Евросъюза в областта на законността и правото.

Бан Ки Мун премина правомощията си. Единствено Съветът за сигурност на ООН има право да реши дали да преструктурира мисията на ЮНМИК, заяви Слободан Самарджич, сръбският министър за Косово.

Предложението на Мун е за присъствие на полицейска мисия на територията на Косово, която да наброява 2 200 души. Тя следва да работи успоредно с мисията на НАТО, в която са включени 16 500 миротворци, уточнява Ройтерс.

Съзнавам, че мерките, които предлагам няма да се харесат на всички страни, заяви Мун по време на среща с британския премиер Гордън Браун в Лондон. Той добави, че неговото предложение е най-удачното в случая и ще доведе до по-благоприятен път на развитие.

Воислав Кощуница коментира изказването на генералния секретар с думите, че то нарушава националната идентичност и суверинитет на Сърбия.

Остро се противопостави и Русия.

Същевременно сръбски официални източници, заявиха, че Белград очаква в най-скоро време да получи широки административни правомощия в северната част на Косово, населена предимно със сърби.
Според анализатори това би могло да доведе до скорошно неформално разделение на Косово.

Източниците добавят, че сърбите в Косово са започнали подготовката за създаването на свои институции в отговор на обявената конституция на новата държава, допълва Ройтерс.